Rozwiązane


1. Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f(x) w postaci iloczynowej wiedzac,ze zbiorem wartości jest przedział (-[infinity],1> osią symetrii jest prosta x=2 oraz f(-1)= - 4

2. Napisz wzór funkcji kwadratowej ,wiedzac ,ze jej zbiorem wartości jest przedział <-2, [infinity]) oraz w przedziale (-4,2) przyjmuje ona wartości ujemne. 3. Oblicz wartość współczynników we wzorze funkcji kwadratowej f(x)=x²+bx+c ,wiedząc, ze funkcja ta jest malejaca w przedziale (-[infinity],-4> oraz jednym z miejsc zerowych jest 8. Podaj współrzędne wierzchołka oraz drugie miejsce zerowe. 4. Podaj wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej wiedząc, ze należa do niej punkty (-6,0), (-2,-3), (8,0). .



Odpowiedź :

Odpowiedź:

1.

ZW = ( - ∞,  1 >     to   q = 1     i     a  <   0

p = x = 2     f(-1) = 4

Mamy   f(x) = a*( x - p)² + q = a*( x - 2)² + 1

oraz         - 4 = f(-1) = a*( - 1 - 2)² + 1

- 4 = 9 a + 1  ⇒   9 a = - 5

a = [tex]\frac{- 5}{9}[/tex]

zatem   f(x) = -  [tex]\frac{5}{9} *( x - 2)^{2} + 1[/tex]  = - [tex]\frac{5}{9} *( x^{2} - 4 x + 4) + 1[/tex] =

= - [tex]\frac{5}{9} x^{2} + \frac{20}{9} x - \frac{20}{9} + \frac{9}{9}[/tex] =  - [tex]\frac{5}{9} x^{2} + \frac{20}{9} x - \frac{11}{9}[/tex]

Δ =  ( [tex]\frac{20}{9})^{2} - 4*( -\frac{5}{9} )*(- \frac{11}{9} =[/tex] [tex]\frac{180}{81} = \frac{36*5}{81}[/tex]

√Δ = [tex]\frac{2}{3} \sqrt{5}[/tex]

zatem   x = 2 + 0,6[tex]\sqrt{5}[/tex]                lub     x = 2 - 0,6[tex]\sqrt{5}[/tex]

f(x) = - [tex]\frac{5}{9} *( x - 2 - 0,6\sqrt{5})*( x - 2 + 0,6\sqrt{5} )[/tex]  -  postać  iloczynowa funkcji

====================================

2.    ZW = < -2, +∞ )    ⇒  q = - 2

f(x) < 0   dla  x ∈ ( - 4, 2 )  ⇒ [tex]x_ 1 = - 4[/tex]    i         [tex]x_2 = 2[/tex]    to p = ( - 4 + 2) : 2 = - 1

f(x ) = a*( x - p )² + q  = a*( x + 1)²  - 2

oraz  f(2) = 0, to   a*( 2 + 1)² - 2 = 0

9 a = 2

a = [tex]\frac{2}{9}[/tex]

Odp.  f(x) = [tex]\frac{2}{9} *( x[/tex] + 1) ² - 2  -  postać kanoniczna funkcji

======================

3.

f maleje w ( - ∞ , - 4 >   to     p = - 4

oraz   [tex]x_2 = 8[/tex] , zatem     [tex]x_1 = - 16, bo ( x_1 + x_2) ; 2 = ( - 16 + 8) : 2 = - 8 : 2 = - 4 = p[/tex]

zatem  f(x) = ( x  + 16)*( x - 8)  = [tex]x^{2}[/tex] - 8 x + 16 x - 128 = [tex]x^{2}[/tex] + 8 x - 128

Odp.   b = 8      c = - 128

=====================

p = - 4     więc  q = f(-4) = 16 - 32 - 128 = - 144

W = ( p, q) = ( - 4, - 144)

=======================

    4.           ( - 6, 0) , ( -2, - 3), ( 8, 0)

f(x) = a x² + b x + c

36 a - 6 b + c = 0

64 a + 8 b + c = 0

4 a - 2 b + c =  - 3  ⇒  c = 2 b - 4 a - 3

------------------------

36 a - 6 b + 2 b - 4 a  - 3 = 0

64 a + 8 b + 2 b - 4 a  - 3 = 0

------------------

32 a  - 4 b = 3 / : 4

60 a  + 10 b = 3

---------------------------

8 a - b = 0,75  ⇒ b = 8 a - 0,75

60 a + 10*( 8 a - 0,75) = 3

60 a + 80 a - 7, 5 = 3

140 a = 10,5

a = [tex]\frac{10,5}{140}[/tex] = 0,075

---------

b = 8*[tex]\frac{10,5}{140} - 0,75 =[/tex] 0,6 - 0,75 = - 0,15

c =  -3,6

Odp.   f(x) = 0,075 x² - 0,15 x - 3,6

==============================

p = 0,15 : 0,15 = 1

q = f(1) = 0,075 - 0,15 - 3,6 = -3,675

Odp.  f(x) = 0,075*( x - 1 )² - 3,675  - p. kanoniczna

================================

Szczegółowe wyjaśnienie: