Ćwiczenie 1
Przeczytaj przykład w ramce pokazujący, w jaki sposób przejść od postaci
kanonicznej funkcji kwadratowej do postaci ogólnej.
a) y = 3(x-4)² - 7 =
Postać kanoniczna
-
= 3(x² − 8x+16) - 7 = Korzystamy ze wzoru (a - b)² = a² - 2ab + b².
= 3x² - 24x +41
Postać ogólna
b) y = −4(x + ¹)² + 1 =
Postać kanoniczna
= −4(x² + x + ¹) + 1 = Korzystamy ze wzoru (a + b)² = a² + 2ab + b².
=-4x² - 4x
Postać ogólna
![Ćwiczenie 1 Przeczytaj Przykład W Ramce Pokazujący W Jaki Sposób Przejść Od Postaci Kanonicznej Funkcji Kwadratowej Do Postaci Ogólnej A Y 3x4 7 Postać Kanonicz class=](https://pl-static.z-dn.net/files/de0/615eeeacced7c0c495a2630ecb3991d1.png)