Zamień postać kanoniczną na ogólną lub odwrotną

A) f(x) =2(x+2)²-3

B)f(x) = -(x+5)²-3

C) f(x) =3x²+2-1

D) f(x) =2x²-3x+4

Proszę o szybką pomoc! ​



Odpowiedź :

Postać ogólna i kanoniczna funkcji kwadratowej

Rozwiązanie z prostym wyjaśnieniem poniżej ;-)

Jak wygląda postać:

  • kanoniczna funkcji kwadratowej

[tex]y=a(x-p)^2+q \ \ \ (a\neq0)[/tex]

  • ogólna funkcji kwadratowej

[tex]y=ax^2+bx+c \ \ \ (a\neq0 \ \wedge \ a,b,c\in\text{R})[/tex]

Jak zamienić postać kanoniczną na ogólną?

  1. Użyj w nawiasie jednego z dwóch wzorów skróconego mnożenia
  2. Wymnóż nawias przez czynnik stojący przed nim (bądź jeśli nic nie stoi to git, możesz od razu bez nawiasu zapisywać rozwinięcie wzoru)
  3. Zredukuj wyrazy podobne i zapisz wzór w odpowiedniej kolejności, najpierw x², potem x a na końcu liczby rzeczywiste

Jak zamienić postać ogólną na kanoniczną?

Tu trochę więcej zachodu, ale nadal prosto.

  1. Wypisz współczynniki a, b oraz c
  2. Oblicz wyróżnik (Δ = b² - 4ac)
  3. Oblicz p (-b/2a) oraz q (-Δ/4a) czyli współrzędne wierzchołka
  4. Podstaw do wzoru na postać kanoniczną i przepis na zapisanie funkcji w postaci kanonicznej gotowy!

Jeszcze przypomnę wzory skróconego mnożenia ;P

  • na kwadrat sumy

[tex](a+b)^2=a^2+2ab+b^2[/tex]

  • na kwadrat różnicy

[tex](a-b)^2=a^2-2ab+b^2[/tex]

  • na różnicę kwadratów

[tex](a-b)(a+b)=a^2-b^2[/tex]

A)

[tex]f(x)=2(x+2)^2-3\\\\f(x)=2(x^2+2\cdot x\cdot2+2^2)-3\\\\f(x)=2(x^2+4x+4)-3\\\\f(x)=2x^2+8x+8-3\\\\\huge\boxed{\bold{f(x)=2x^2+8x+5}}[/tex]

B)

[tex]f(x)=-(x+5)^2-3\\\\f(x)=-(x^2+2\cdot x\cdot5+5^2)-3\\\\f(x)=-(x^2+10x+25)-3\\\\f(x)=-x^2-10x-25-3\\\\\huge\boxed{\bold{f(x)=-x^2-10x-28}}[/tex]

C)

[tex]f(x)=3x^2+2x-1\\\\a=3, \ b=2, \ c=-1\\\\\Delta=2^2-4\cdot3\cdot(-1)=4+12=16\\\\p=\frac{-2}{2\cdot3}=-\frac{2}{6}=-\frac{1}{3}\\\\q=\frac{-16}{4\cdot3}=-\frac{16}{12}=-\frac{4}{3}=-1\frac{1}{3}\\\\f(x)=3(x-(-\frac{1}{3}))^2+(-1\frac{1}{3})\\\\\huge\boxed{\bold{f(x)=3(x+\frac{1}{3})^2-1\frac{1}{3}}}[/tex]

D)

[tex]f(x)=2x^2-3x+4\\\\a=2, \ b=-3, \ c=4\\\\\Delta=(-3)^2-4\cdot2\cdot4=9-32=-23\\\\p=\frac{-(-3)}{2\cdot2}=\frac{3}{4}\\\\q=\frac{-23}{4\cdot2}=-\frac{23}{8}=-2\frac{7}{8}\\\\f(x)=2(x-\frac{3}{4})^2+(-2\frac{7}{8})\\\\\huge\boxed{\bold{f(x)=2(x-\frac{3}{4})^2-2\frac{7}{8}}}[/tex]