Jagna257
Rozwiązane

Potrzebuje pomocy w zadaniu
Rozwiąż równanie ([tex]\sqrt{3} -2)(5\sqrt{5} -x)=3\sqrt{3} -6[/tex]
Wiem, że można przy tym wykorzystać wzór skróconego mnożenia, ale czy można to rozwiązać jakoś szybciej? Np. skracając? Za odpowiedź ze szczegółowym wyjaśnieniem daje naj.



Odpowiedź :

Hanka

Odpowiedź:

[tex]x=3+5\sqrt5[/tex]

Szczegółowe wyjaśnienie:

[tex](\sqrt3-2)) < 0[/tex]

więc przy dzieleniu musimy zmienić znak

[tex](\sqrt3-2)(5\sqrt5-x)=3\sqrt3-6\\\\ (\sqrt3-2)(5\sqrt5-x)=3(\sqrt3-2)\ \ \ |:(\sqrt3-2)\\\\-(5\sqrt5-x)=3\\\\-5\sqrt5+x=3\\\\x=3+5\sqrt5[/tex]