Odpowiedź :
Odpowiedź:
9.
a)
(x² - 4)(2x + 5)(x² + 1) = 0
Ponieważ x² + 1 > 0 dla x ∈ R , więc :
(x - 4)(2x + 5) = 0
(x - 2)(x + 2)(2x + 5) = 0
x - 2 = 0 ∨ x + 2 = 0 ∨ 2x + 5 = 0
x = 2 ∨ x = - 2 ∨ 2x = - 5
x = 2 ∨ x = - 2 ∨ x = - 5/2
x = 2 ∨ x = - 2 ∨ x = - 2,5
∨ - znaczy "lub"
∧ - znaczy "i"
b)
- 6x² + 4x > 0
- 2x(3x - 2) > 0
- 2x > 0 ∧ 3x - 2 > 0 ∨ - 2x < 0 ∧ 3x - 2 < 0
2x < 0 ∧ 3x > 2 ∨ 2x > 0 ∧ 3x < 2
x < 0 ∧ x > 2/3 ∨ x > 0 ∧ x < 2/3
x > 0 ∧ x < 2/3
0 < x < 2/3
x ∈ ( 0 , 2/3 )
Oś liczbowa w załączniku
[tex]Zad.9\\\\[/tex]
a)
Aby rozwiązać to równanie musimy przyrównać wartości w nawiasach do zera. Powstały nam do rozwiązania trzy równania. Rozpatrzymy każde z nich osobno.
[tex](x^2-4)(2x+5)(x^2+1)=0\\\\x^2-4=0\ \ \ \ \vee\ \ \ \ 2x+5=0\ \ \ \ \vee\ \ \ \ x^2+1=0\\\\\\x^2-4=0\\\\x^2=4\\\\x=2\ \ \ \ \vee\ \ \ \ x=-2\\\\\\2x+5=0\\\\2x=-5\ \ |:2\\\\x=-\frac{5}{2}\\\\\\x^2+1=0\\\\x^2=-1\ \ \ \ r\'ownaie\ \ nie\ \ ma\ \ rozwiazania.[/tex]
Równanie ma trzy rozwiązania
[tex]x=2\ \ \ \ \vee\ \ \ \ x=-2\ \ \ \ \vee\ \ \ \ x=-\frac{5}{2}[/tex]
[tex]b)\\\\-6x^2+4x > 0\\\\-2x(3x-2) > 0\ \ |:(-2)\\\\x(3x-2) < 0\\\\x=0\ \ \ \ \vee\ \ \ \ 3x-2=0\\\\x=0\ \ \ \ \vee\ \ \ \ 3x=2\ \ |:3\\\\x=0\ \ \ \ \vee\ \ \ \ x=\frac{2}{3}[/tex]