(pierwiastek czwartego stopnia z trzech minus jeden)(pierwiastek czwartego stopnia z trzech plus jeden)(pierwiastek z trzech plus jeden)
Podpunkt D
![Pierwiastek Czwartego Stopnia Z Trzech Minus Jedenpierwiastek Czwartego Stopnia Z Trzech Plus Jedenpierwiastek Z Trzech Plus Jeden Podpunkt D class=](https://pl-static.z-dn.net/files/dbc/45bb598a1ea04cd7f4a27431869a32de.png)
[tex]d)\ \ (\sqrt[4]{3}-1)(\sqrt[4]{3}+1)(\sqrt{3}+1)=((\sqrt[4]{3})^2-1^2)(\sqrt{3}+1)=((3^{\frac{1}{4}})^2-1)(\sqrt{3}+1)=\\\\=(3^{\frac{1}{2}}-1)(\sqrt{3}+1)=(\sqrt{3}-1)(\sqrt{3}+1)=(\sqrt{3})^2-1^2=3-1=2\\\\\\Zastosowano\ \ wz\'or\ \ skr\'oconego\ \ mno\.zenia\\\\(a-b)(a+b)=a^2-b^2[/tex]