Sprowadź wyrażenie : [ y ³ ÷ ( y² · y ⁻ ³)] ⁻ ⁴÷ [ ( 1/ y ) ⁴· 1/ y ⁻² ] ⁻³ y ≠0 do najprostszej postaci i oblicz jego wartość dla y= √(2√2).c#wyrażeniaalgebraiczne



Odpowiedź :

Działania na potęgach

  • iloczyn potęg o tych samych podstawach:   [tex]\big a^x\cdot\big a^y=\big a^{x+y}[/tex]
  • iloraz potęg o tych samych podstawach:   [tex]\big a^x:\big a^y=\big a^{x-y}[/tex]
  • potęgowanie potęgi:     [tex]\left(\big a^x\right)^y=\big a^{x\big\cdot y}[/tex]

Zaczynamy oczywiście od wykonania działań w nawiasach :).

[tex]\bigg[y^3:\Big(y^2\cdot y^{-3}\Big)\bigg]^{-4}:\left[\left(\frac1y\right)^4\cdot\frac1{y^{-2}}\right]^{-3}=\\\\\\=\bigg[\bigy^3:\big y^{2+(-3)}\bigg]^{-4}:\bigg[\big y^{-4}\cdot\big y^2\bigg]^{-3}=\\\\\\=\bigg[\big y^3:\big y^{-1}\bigg]^{-4}:\bigg[\big y^{-4+2}\bigg]^{-3}=\\\\\\=\bigg[\big y^{3-(-1)}\bigg]^{-4}:\bigg[\big y^{-2}\bigg]^{-3}=\\\\\\=\bigg[\big y^4\bigg]^{-4}:\big y^{-2\,\big\cdot(-3)}=\\\\\\=\big y^{4\,\big\cdot(-4)}:\big y^6=\\\\=\big y^{-16}:\big y^6=\\\\=\big y^{-16-6}=\\\\=\big y^{-22}[/tex]

Skoro   [tex]y=\sqrt{2\sqrt2\,}[/tex]  to:

[tex]\bigg[y^3:\Big(y^2\cdot y^{-3}\Big)\bigg]^{-4}:\left[\left(\frac1y\right)^4\cdot\frac1{y^{-2}}\right]^{-3}=\\\\\\=\big y^{-22}=\bigg(\sqrt{2\sqrt2\ }\bigg)^{-22}=\bigg(\sqrt{2\sqrt2\ }\bigg)^{2\cdot(-11)}=\bigg(2\sqrt2\,\bigg)^{-11}=\\\\\\=\bigg(\Big2^{11}\cdot\sqrt2\Big\,^{11}\bigg)^{-1}=\bigg(\Big2^{11}\cdot\sqrt2\Big\,^{2\cdot5+1}\bigg)^{-1}=\bigg(\Big2^{11}\cdot\Big(\sqrt2\big\, ^2\Big)^5\cdot\sqrt2\bigg)^{-1}=[/tex]

[tex]= \bigg(\Big2^{11}\cdot\Big2^5\cdot\sqrt2\bigg)^{-1}= \bigg(\Big2^{11+5}\cdot\sqrt2\bigg)^{-1}= \bigg(\Big2^{16}\cdot\sqrt2\bigg)^{-1}= \\\\\\=\bigg(65\,536\sqrt2\bigg)^{-1}=\dfrac1{65\,536\sqrt2}=\dfrac{\sqrt2}{13\,072}[/tex]