Rozwiązane

Proszę pomóżcie rozwiązać mi tem przykład!! Dzięqkuje;)


5 razy ( -1,3 +1,5) do potęgi trzeciej - 4 razy (1,3 - 1,5) do potęgi drugiej-3 razy(1,3 +1,5 )




Odpowiedź :

5 razy ( -1,3 +1,5) do potęgi trzeciej - 4 razy (1,3 - 1,5) do potęgi drugiej-3 razy(1,3 +1,5 )=
=5*(0,2)³-4*(-0,2)²-3*2,8=
=5*0,008-4*0,04-8,4=
=0,04-0,16-8,4=-0,96
5 razy ( -1,3 +1,5) do potęgi trzeciej - 4 razy (1,3 - 1,5) do potęgi drugiej-3 razy(1,3 +1,5 ) =
= 5 x 0,008 - 4 x 0,04 - 3 x 2,8=
= 0,04 - 0,16 - 8,4 =
= - 8,52
= 5 razy (0,2) do potęgi trzeciej - 4 razy (-0,2) do potęgi dugiej - 3 razy 2,8 = 0,04 - 0,16 - 8,4 = -8,52
Mam nadzieję, ze dobrze rozwiązałem to zadanie, jeżeli zrobiłem błąd to przepraszam. Pozdrawiam :D