Odpowiedź :
x2-4x+4
Δ=16-4*1*4=0
x0=-b/2a=4/2=2
y=(x-2)²
zb. wartosci (-∞,2)u(2,+∞)
wierzcholek
w(-b/2a; -Δ/4a)=(2,0)
a)
Δ=144-144=0
x0=12/2=6
b)
x(2x-3)=0
x1=0,
2x-3=0
x=3/2
x= 1 1/2
c)
Δ=16
√Δ=4
x1=-4/-2=2
x2=4/-2=-2
d)
Δ=36-4*5*6=36-20*6=36-120<0
Δ<0
Δ=16-4*1*4=0
x0=-b/2a=4/2=2
y=(x-2)²
zb. wartosci (-∞,2)u(2,+∞)
wierzcholek
w(-b/2a; -Δ/4a)=(2,0)
a)
Δ=144-144=0
x0=12/2=6
b)
x(2x-3)=0
x1=0,
2x-3=0
x=3/2
x= 1 1/2
c)
Δ=16
√Δ=4
x1=-4/-2=2
x2=4/-2=-2
d)
Δ=36-4*5*6=36-20*6=36-120<0
Δ<0
a)x²-12x+36=0
(x-6)²=0 ze wzoru skróconego mnożenia
czyli
x-6=0
x=6
b)2x² - 3x = 0
x(2x-3)=0
x=0 ∨ 2x-3=0
2x=3
x=³/₂
c)-x²+4=0
x²=4
x=2 ∨ x= -2 bo jak się podnosi do kwadratu to nie wiadomo jaka wcześniej była to liczba...
d)5x² -6x +6>=0
delta= b²-4ac
delta= 36-120 więc jest ujemna a to powoduje że nierówność ma rozwiązania wśród liczb rzeczywistych
(x-6)²=0 ze wzoru skróconego mnożenia
czyli
x-6=0
x=6
b)2x² - 3x = 0
x(2x-3)=0
x=0 ∨ 2x-3=0
2x=3
x=³/₂
c)-x²+4=0
x²=4
x=2 ∨ x= -2 bo jak się podnosi do kwadratu to nie wiadomo jaka wcześniej była to liczba...
d)5x² -6x +6>=0
delta= b²-4ac
delta= 36-120 więc jest ujemna a to powoduje że nierówność ma rozwiązania wśród liczb rzeczywistych