Odpowiedź :
a)odwrotność iloczynu trzech liczb ujemnych.
-x*-y*-z=-xyz -xyz - odwrotność xyz czyli dodatni
b)odwrotność sumy dwóch liczb ujemnych.
-x + -y np.
-4 + (-3) = -7 -7 odwrotność 7 czyli dodatni
-x*-y*-z=-xyz -xyz - odwrotność xyz czyli dodatni
b)odwrotność sumy dwóch liczb ujemnych.
-x + -y np.
-4 + (-3) = -7 -7 odwrotność 7 czyli dodatni
a)-x*-y*-z=-xyz odwrotność z -xyz = 1:(-xyz) ujemna
b)-x*-y=xy odwrotność z xy = 1:(xy) dodatnia
b)-x*-y=xy odwrotność z xy = 1:(xy) dodatnia
a)-x*(-y)*(-p)=-(xyp)=xyp (liczba dodatnia)
b)-x+(-y)=x+y (liczba dodatnia)
np.
-3+(-5)=-8=8
odwrotnosc liczby czyli jak jest liczba ujemna to jest dodatnia, jak dodatnia to ujemna :)
b)-x+(-y)=x+y (liczba dodatnia)
np.
-3+(-5)=-8=8
odwrotnosc liczby czyli jak jest liczba ujemna to jest dodatnia, jak dodatnia to ujemna :)