Minako
Rozwiązane

Mam problem z dzieleniem jednomianów :/ Pomógłby ktoś mi rozpisać te 4 przykłady? :( Jestem kompletnie głupia z tego...

A) (2x³-x²+x-2):(x-3)
B) (x³+6x²-6):(x+2)
C) (x³-5x²+7x-3):(x+2)
D) (x³-6x²+9x-4):(x-2)



Odpowiedź :

witam to jest proste spróbuje ci to wytłumaczyc:
2x^2 +5x + 16
-------------------------------
(2x^3- x^2 + x -2):(x-3)
+-2x^3+ 6x^2
-----------------
= 5x^2 + x
+ - 5x^2 +15x
----------------------
= 16x -2
-16x+48
-------------
= 46 reszty
najpierw 2x^3 dziele przez x z drugiego nawiasu i zmieniam znak na przeciwny i to sie= 2x^2 pisze nad kreską i teraz te 2x^2 mnoże przez (x-3)=-2x^3+6x^2 znowu zmieniłam znaki na przeciwne i podpisuje pod odpowiednie potęgi i zostało mi 5x^2 i spisuje z góry x i znowu dziele to przez x z drugiego nawiasu tzn5x^2:x=5x piszę u gory nad kreska i znowu te 5x mnoże przez x-5 i zmieniam znak na przeciwny i powstaje -5x+15 x i mam 16x-2 bo tą 2 spisuje z gory i znowu te 16x dziele przez x =16 i te 16 zapisuje na gorze i mnoze przez x-3 =-16x =48 zmieniam znaki na przeciwne i zostaje reszta 46 a rozwiązanie masz na górze=2x^2 +5x+16 i reszty 46
wynik mozna pisac z boku teraz ci to pokaze

(x^3+6x^2-6):(x+2) = x^2+4x-8
-x^3 -2x^2
--------------
== 4x^2 -6
- 4x^2-8x po wymnozeniu 4x(x+2)
------------------------
== -8x -6 i znowu dziele przez x z nawiasu(x+2)
8x +48 zmieniam znaki na przeciwne
-------------------------
= 42
wynik to x^2+4x-8 i reszty 42
( x^3 -5x@+7x-3):(x+2) =x^2-7x+21
-x^3-2x^2
-----------------
== -7x^2+7x
7x^2+14x
------------------
= 21x-3 tą 3 spisuje z góry z nawiasu
-21x -42
--------------
- 45 reszty


(x^3 - 6x^2+9x-4):(x-2) = x^2-4x+1
-x^3+2x^2
---------------------
== -4x^2+9x
4x^2-8x
- -----------------
= x - 4
-x +2
---------
-2 reszty i to są wszystkie zadania a powiem jeszcze jedno ze to się tez tak dzieli jakbyś pisemnie dzieliła liczbę np3335:23 =145
- 23
----
103
- 92
- -----
115
- 115
-----------
====


dzielenie wielomianów nie jest takie trudne najpierw pierwsza liczbe z lewego nawiasu podziel przez piewsza liczbe z drugiego nawiasu czyli u ciebie 2x do trzeciej dziel przez x wyszlo ci 2x do drugiej i to teraz mnóż przez kazda z liczb w drugim nawiasie i odejmuj w slupku tak jak dzielenie sposobem pisemnym od lewej strony / 2x do trzeciej -x do kwadr. =x-2:/x-3/=2x do kw. -2x do trzeciej+6x kw.