Rozwiązane

0,5 do potęgi 6 x ( -0,5 ) do potęgi 7 : 0,05 do potęgi 13



Odpowiedź :

0,5 do potęgi 6 x ( -0,5 ) do potęgi 7 : 0,05 do potęgi 13 =

[(½)do6*(-½)do7]:[1/20]¹³=
-[(½)¹³]:[1/20]¹³=
-[(½)¹³*2¹³*10¹³]=-10¹³
Uwaga
20¹³zamienono na 2¹³*10¹³
potęgi o tym samym wykładniku dodajemy przy mnożeniu a odejmujemy przy dzieleniu.trzeba doprowadzić do wspólnych podstaw 0,5
0,5 do 6 x -0,5 do 7 : 0,05 do 13
przepisujemy 0,05 do 13 zamieniamy na 0,5 do 12 (zmniejszamy potęgę)
teraz wykładniki (dodajemy przy mnożeniu lub odejmujemy przy dzieleniu)
wychodzi nam - 0,5 do potęgi 6+7-12=1
wynik -0,5