Odpowiedź :
1. Wykaż, że:
a) Suma Czterech Kolejnych Liczb Całkowitych Parzystych Jest Podzielna Przez 4.
2x+2x+2+2x+4+2x+6=8x+12=4(2x+3), czyli Podzielna Przez 4
b) Iloczyn Dwóch Kolejnych Liczb Całkowitych Jest Podzielna Przez 2.
x(x+1) jeat Podzielna Przez 2.ponieważ wśród tych dwóch liczb jedna jest parzysta, a druga nieparzysta, a więc parzysta dzieli się pzrzez 2.
c) Suma Trzech Kolejnych Liczb Całkowitych Jest Podzielna Przez 3.
x+x+1+x+2=3x+3=3(x+1), czyli Podzielna Przez 3.
d) Suma Czterech Kolejnych Liczb Całkowitych Nieparzystych Jest Podzielna Przez 8.
2x+1+2x+3+2x+5+2x+7=8x+16=8(x+2), czyli Jest Podzielna Przez 8.
2. Wykaż, że:
a) Suma Kwadratów Dwóch Kolejnych Licz Calkowitych Nieparzystych Jest Liczbą Parzystą.
(2x+1)²+(2x+3)²=4x²+4x+1+4x²+12x+9=8x²+16x+10=2(4x²+8x+5)Jest Liczbą Parzystą., bo dzieli się przez dwa
b) Róznica Kawdratów Dwóch Kolejnych Liczb Całkowitych Nieparzystych Jest Podzielna Przez 8.
((2x+1)²-(2x+3)²=4x²+4x+1-4x²-12x-9=-8x-8=8(-x-1)Jest Podzielna Przez 8.
c) Różnica kwadratów Dwóch Kolejnych Liczb Całkowitych Jest Liczba Nieparzystą.
(x)²-(x+1)²=x²-x²-2x-1=-2x-1 Jest Liczba Nieparzystą.
a) Suma Czterech Kolejnych Liczb Całkowitych Parzystych Jest Podzielna Przez 4.
2x+2x+2+2x+4+2x+6=8x+12=4(2x+3), czyli Podzielna Przez 4
b) Iloczyn Dwóch Kolejnych Liczb Całkowitych Jest Podzielna Przez 2.
x(x+1) jeat Podzielna Przez 2.ponieważ wśród tych dwóch liczb jedna jest parzysta, a druga nieparzysta, a więc parzysta dzieli się pzrzez 2.
c) Suma Trzech Kolejnych Liczb Całkowitych Jest Podzielna Przez 3.
x+x+1+x+2=3x+3=3(x+1), czyli Podzielna Przez 3.
d) Suma Czterech Kolejnych Liczb Całkowitych Nieparzystych Jest Podzielna Przez 8.
2x+1+2x+3+2x+5+2x+7=8x+16=8(x+2), czyli Jest Podzielna Przez 8.
2. Wykaż, że:
a) Suma Kwadratów Dwóch Kolejnych Licz Calkowitych Nieparzystych Jest Liczbą Parzystą.
(2x+1)²+(2x+3)²=4x²+4x+1+4x²+12x+9=8x²+16x+10=2(4x²+8x+5)Jest Liczbą Parzystą., bo dzieli się przez dwa
b) Róznica Kawdratów Dwóch Kolejnych Liczb Całkowitych Nieparzystych Jest Podzielna Przez 8.
((2x+1)²-(2x+3)²=4x²+4x+1-4x²-12x-9=-8x-8=8(-x-1)Jest Podzielna Przez 8.
c) Różnica kwadratów Dwóch Kolejnych Liczb Całkowitych Jest Liczba Nieparzystą.
(x)²-(x+1)²=x²-x²-2x-1=-2x-1 Jest Liczba Nieparzystą.
1. Wykaż, że:
a) Suma Czterech Kolejnych Liczb Całkowitych Parzystych Jest Podzielna Przez 4.
2n - liczba parzysta
2n + 2n + 2 + 2n + 4 + 2n + 6 = 8n + 12 = 4(2n + 3)
b) Iloczyn Dwóch Kolejnych Liczb Całkowitych Jest Podzielna Przez 2.
n(n + 1) dwie kolejne liczby całkowite, jedna na pewno jest wielokrotnością 2, więc ich iloczyn jest podzielny przez 2
c) Suma Trzech Kolejnych Liczb Całkowitych Jest Podzielna Przez 3.
n + n + 1 + n + 2 = 3n + 3 = 3(n +1)
d) Suma Czterech Kolejnych Liczb Całkowitych Nieparzystych Jest Podzielna Przez 8.
2n + 1 - liczba nieparzysta
2n + 1 + 2n + 3 + 2n + 5 + 2n + 7 = 8n + 16 = 8(n + 2)
2. Wykaż, że:
a) Suma Kwadratów Dwóch Kolejnych Licz Calkowitych Nieparzystych Jest Liczbą Parzystą.
2n + 1 - liczba nieparzysta
(2n + 1)² + (2n + 3)² = 4n² + 4n + 1 + 4n² + 12n + 9 = 8n² + 16n + 10 = 2(4n² + 8n + 5)
b) Róznica Kawdratów Dwóch Kolejnych Liczb Całkowitych Nieparzystych Jest Podzielna Przez 8.
2n + 1 - liczba nieparzysta
(2n + 3)² - (2n + 1)² = (2n + 1 + 2n + 3)(2n + 3 - 2n - 1) = (4n + 4)2 = 8(n + 1)
c) Różnica kwadratów Dwóch Kolejnych Liczb Całkowitych Jest Liczba Nieparzystą.
(n + 1)² - n² = (n + n + 1)(n - n + 1) = 2n + 1
a) Suma Czterech Kolejnych Liczb Całkowitych Parzystych Jest Podzielna Przez 4.
2n - liczba parzysta
2n + 2n + 2 + 2n + 4 + 2n + 6 = 8n + 12 = 4(2n + 3)
b) Iloczyn Dwóch Kolejnych Liczb Całkowitych Jest Podzielna Przez 2.
n(n + 1) dwie kolejne liczby całkowite, jedna na pewno jest wielokrotnością 2, więc ich iloczyn jest podzielny przez 2
c) Suma Trzech Kolejnych Liczb Całkowitych Jest Podzielna Przez 3.
n + n + 1 + n + 2 = 3n + 3 = 3(n +1)
d) Suma Czterech Kolejnych Liczb Całkowitych Nieparzystych Jest Podzielna Przez 8.
2n + 1 - liczba nieparzysta
2n + 1 + 2n + 3 + 2n + 5 + 2n + 7 = 8n + 16 = 8(n + 2)
2. Wykaż, że:
a) Suma Kwadratów Dwóch Kolejnych Licz Calkowitych Nieparzystych Jest Liczbą Parzystą.
2n + 1 - liczba nieparzysta
(2n + 1)² + (2n + 3)² = 4n² + 4n + 1 + 4n² + 12n + 9 = 8n² + 16n + 10 = 2(4n² + 8n + 5)
b) Róznica Kawdratów Dwóch Kolejnych Liczb Całkowitych Nieparzystych Jest Podzielna Przez 8.
2n + 1 - liczba nieparzysta
(2n + 3)² - (2n + 1)² = (2n + 1 + 2n + 3)(2n + 3 - 2n - 1) = (4n + 4)2 = 8(n + 1)
c) Różnica kwadratów Dwóch Kolejnych Liczb Całkowitych Jest Liczba Nieparzystą.
(n + 1)² - n² = (n + n + 1)(n - n + 1) = 2n + 1