Odpowiedź :
x(x - 6) - x(y + x) = y(3 - x)
2x + y = 0
x^2-6x-xy+x^2=3y-xy
2x + y = 0
2x^2-6x-3y=0
2x + y = 0 |-2x
2x^2-6x-3(-2x)=0
y = -2x
2x^2-6x-6x=0
y = -2x
2x^2-12x=0
y = -2x
delta=b^2*4ac= 144*4*2*0=144
pierwiastek 144= 12
x1=6
x2=0
x=6
y=-2*6=-12
x=6
y=-12
2x + y = 0
x^2-6x-xy+x^2=3y-xy
2x + y = 0
2x^2-6x-3y=0
2x + y = 0 |-2x
2x^2-6x-3(-2x)=0
y = -2x
2x^2-6x-6x=0
y = -2x
2x^2-12x=0
y = -2x
delta=b^2*4ac= 144*4*2*0=144
pierwiastek 144= 12
x1=6
x2=0
x=6
y=-2*6=-12
x=6
y=-12
x(x - 6) - x(y + x) = y(3 - x)
2x + y = 0
x²-6x-xy-x²=3y-xy (x² i -x² się zredukuje (czyli tak jaby skróci skreślamy te liczby)) oraz -xy i -xy się zredukuje ponieważ po przeniesieniu 1 -xy na prawą stronę bedzie dodatni znak (przekreślamy te liczby))
2x=y=0
-6x-3y=0 /:(-3)
2x+y=0
2x+y=0
2x+y=0
0=0
układ nieoznaczony (ma nieskączenie wiele rozwiązań)
2x + y = 0
x²-6x-xy-x²=3y-xy (x² i -x² się zredukuje (czyli tak jaby skróci skreślamy te liczby)) oraz -xy i -xy się zredukuje ponieważ po przeniesieniu 1 -xy na prawą stronę bedzie dodatni znak (przekreślamy te liczby))
2x=y=0
-6x-3y=0 /:(-3)
2x+y=0
2x+y=0
2x+y=0
0=0
układ nieoznaczony (ma nieskączenie wiele rozwiązań)