Odpowiedź :
Pierwszy rok: x
Drugi rok: (x - 0,4x)
Trzeci rok: 0,5(x - 0,4x)
Razem:3,8 t.
x+ (x-0,4x) + 0,5(x - 0,4x) = 3,8
x + 0,6x + 0,5x - 0,2x= 3,8
x + 0,6x + 0,5x - 0,2x= 3,8
x + 0,9x = 3,8
1,9x = 3,8
x = 2
Odp. W ostatnim roku sprzedał 600 kg. mydła.
Drugi rok: (x - 0,4x)
Trzeci rok: 0,5(x - 0,4x)
Razem:3,8 t.
x+ (x-0,4x) + 0,5(x - 0,4x) = 3,8
x + 0,6x + 0,5x - 0,2x= 3,8
x + 0,6x + 0,5x - 0,2x= 3,8
x + 0,9x = 3,8
1,9x = 3,8
x = 2
Odp. W ostatnim roku sprzedał 600 kg. mydła.
w pierwszym roku 2 tony
w drugim roku 1,2 tony
w trzecim roku 0,6 tony
RAZEM= 3,8 tony
ja przyjełem że w 1 roku sprzedał 2 t a reszte podstawiłęm
ale można to też tak zrobić:
1 rok: x-100% -2 tony
2 rok: x-40%= 60% z x - 1,2 tony
3 rok: 60% z x- 50%z 1,2tony(ponieważ tyle sprzedął w ubiegłym roku)=30% z x
RAZEM= 3,8 tony
więc myśle że jest poprawnie
pozdro :)
w drugim roku 1,2 tony
w trzecim roku 0,6 tony
RAZEM= 3,8 tony
ja przyjełem że w 1 roku sprzedał 2 t a reszte podstawiłęm
ale można to też tak zrobić:
1 rok: x-100% -2 tony
2 rok: x-40%= 60% z x - 1,2 tony
3 rok: 60% z x- 50%z 1,2tony(ponieważ tyle sprzedął w ubiegłym roku)=30% z x
RAZEM= 3,8 tony
więc myśle że jest poprawnie
pozdro :)
x = Rok pierwszy
x - (2/5)x = Rok drugi
(1/2) * [x - (2/5)x] = Rok trzeci
x + [x - (2/5)x] + (1/2) * [x - (2/5)x] = 3,8
x + x - (2/5)x + (1/2)x - (2/10)x = 3,8 / *10
10x + 10x - 4x + 5x -2x = 38
19x = 38 /:19
x = 2
Rok pierwszy = 2 tony
Rok drugi = 2 - (2/5)*2 = 2 - (4/5) = 1,2 tony
Rok trzeci = 1,2 : 2 = 0,6 tony
Odp. W ostatnim roku, sprzedał 0,6 ton mydła.
x - (2/5)x = Rok drugi
(1/2) * [x - (2/5)x] = Rok trzeci
x + [x - (2/5)x] + (1/2) * [x - (2/5)x] = 3,8
x + x - (2/5)x + (1/2)x - (2/10)x = 3,8 / *10
10x + 10x - 4x + 5x -2x = 38
19x = 38 /:19
x = 2
Rok pierwszy = 2 tony
Rok drugi = 2 - (2/5)*2 = 2 - (4/5) = 1,2 tony
Rok trzeci = 1,2 : 2 = 0,6 tony
Odp. W ostatnim roku, sprzedał 0,6 ton mydła.