x - pierwsza szukana liczba
y - druga szukana liczba
Jeżeli pierwszą liczbę (x) zwiększymy o 66 i 2/3% drugiej (y) jest równa 53.
66 2/3% = 66,(6)% = 2/3 * 100%
x + 2/3y =53
Analogicznie, 33 1/3% = 33,(3)% = 1/3 * 100%
y + x/3 = 48
Rozwiązujemy układ równań z dwiema niewiadomymi :
x + 2y/3 = 53
y + x/3 = 48
x = [159 - 2y]/3
y + = 48
x = [159 - 2y]/3
y + ([159 - 2y]/3)/3 = 48
x = [159 - 2y]/3
y + [159 - 2y]/9 = 48 /*9
x = [159 - 2y]/3
9y + 159 - 2y = 432
x = [159 - 2y]/3
7y = 273
x = [159 - 2y]/3
y = 39
x = [159 - 2*39]/3
y = 39
x = [159 - 78]/3
y = 39
x= 81/3
y=39
x=27
y=39