usuń niewymierności z mianownika
3 przez √5
-2 przez √7
2√2 przez √3
-2 przez 3√6
-3√10 przez 5√2
-2√5 przez 3√10

proszę o pomoc.



Odpowiedź :

Cała filozofia polega na tym aby pomnozyć licznik i mianownik przez to co znajduje się w mianowniku (na dole). W ten sposób dowolny pierwiastek mnożony przez samego siebie da liczbę wymierną, a więc ta "niewymierność" zostanie usunięta z mianownika.

Przykład 1:
(3)/(√5)=(3√5)/(√5*√5)=(3√5)/(5)

Przykład 2:
(-2)/(√7)=(-2√7)/(√7*√7)=(-2√7)/(7)

W podobny sposób zrobisz pozostałe ;]

Pozdrawiam!