⅓(5x+2)-2(½x+⅓)=⅔x
5/3x+ 2/3 -x-2/3=2/3x
równanie sprzeczne
-⅖(3-2x)=0,1(4x+1)
-6/5+4/5x=4/10x+1/10
8/10x-4/10x=12/10+1/10
4/10x=13/10
4x=13
x=13/4
5x-2/2+3x-7/6=½
8x-1-1i1/6=1/2
8x-2i1/6=1/2
8x=1/2 +13/6
8x=16/6
x=16/48
3x-2y=5
-2x+6y=9
6x-4y=10
-6x+18y=27
14y=37
y=37/14
3x-2*37/14=5
3x=5-74/14
3x=5-5i2/7
x=2/21
3-3x=3y+2
y+5=4x-3
-3x-3y=1
y-4x=-8
-3x-3y=1
3y-12x=24
-15x=25
x=-25/15
y-20/3=-8
y=-8+20/3
y=-1i1/3
-7=5x-3y
3y-5x=0
-5x+3y=7
3y-5x=0
5x-3y=-7
układ sprzeczny
6x=10-4y
2-⅖y-⅗x=0
6x+4y=10
-2/5y-3/5x=-2
6x+4y=10
-2y-3x=-10
6x+4y=10
-4y-6x=-20
układ sprzeczny
2(5x-2y)+4(2x+y)=1
3(2x-y)-(y+7)=5,5
10x-4y+8x+4y=1
6x-3y-y-7=5,5
18x=1
6x-4y=5,5+7
x=1/18
1/3-4y=12,5
x=1/18
-4y=15,83
x=0,05
y=-3,9575
w pierwszych przykladach układów równań skorzystałam z metody przeciwnych współczynników, a wostatnim z metody podstawiania.