Taylorka
Rozwiązane

wykonaj obliczenia .Wynik podaj w postaci liczby dziesiętnej.

a) 1 i 3/7*(-7/10)-4 i 2/5:2 i 1/5 |kreska ułamkowa|3 i 2/9- 4/9
b)(4 i 1/6-5 i 5/12+7 i 1/4*1 i 2/3 |kreska ułamkowa|-3 i 1/3*4 i 1/2-3 i 1/3*5 i 1/2
c)3 i 5/7*(-2/3)*(-3 i 10/13)+(-6 i 1/3) |kreska ułamkowa|4 i 2/7+2 i 2/5+(-1 i 3/7)-2 i 6/7

z góry dzięki :))



Odpowiedź :

a) [1 i 3/7*(-7/10)-4 i 2/5:2 i 1/5]/[3 i 2/9- 4/9] = [10/7(-7/10)-22/5*5/11]/[29/9-4/9]
= [-1-2]/[25/9]
= -3*9/25
= -27/25
=-1 2/25
=-1,08

b)[(4⅙-5⁵/₁₂+7¼)*1⅔]/[-3⅓*4½-3⅓*5½] = [(25/6-65/12+29/4)*5/3]/[-10/3*9/2-10/3*11/2] = [(50/12-65/12+87/12)*5/3]/[-90/6-110/6] =
[72/12*5/3]/[-200/6] =
[6*5/3]/[-200/6] =
[30/3]*[-6/200] =
10*-6/200=
-60/200=
-0,3

c)[3 i 5/7*(-2/3)*(-3 i 10/13)+(-6 i 1/3)]/[4 i 2/7+2 i 2/5+(-1 i 3/7)-2 i 6/7]
= [26/7*(-⅔)*(-49/13)-19/3]/[30/7+12/5-10/7-20/7]
= [28/3-19/3]/[12/5]
= [9/3]/[12/5]
= 3*5/12
=15/12
= 1 3/12
=1 1/4
=1,25

szkoła podstawowa

Dział Kolejność wykonywania działań

Przypomnijmy kolejność wykonywania działań:

1. Działania w nawiasach, w których nie ma innych nawiasów.

2. Potęgowanie i pierwiastkowanie.

3. Mnożenie i dzielenie.

4. Dodawanie i odejmowanie.

Zgodnie z powyższym obliczamy:

[tex]a)\\\dfrac{1\dfrac{3}{7}\cdot \left(\dfrac{-7}{10}\right)-4\dfrac{2}{5}:2\dfrac{1}{5}}{3\dfrac{2}{9}-\dfrac{4}{9}}=\dfrac{\dfrac{10}{7}\cdot \left(\dfrac{-7}{10}\right)-\dfrac{22}{5}\cdot \dfrac{5}{11}}{2\dfrac{11}{9}-\dfrac{4}{9}}=\dfrac{-1-2}{2\dfrac{7}{9}}=\dfrac{-3}{\dfrac{25}{9}}=-3\cdot \dfrac{9}{25}=\dfrac{-27}{25}=-1\dfrac{2}{25}=-1\dfrac{2\cdot 4}{25\cdot 4}=-1\dfrac{8}{100}=-1,08[/tex]

[tex]b)\\\dfrac{\left(4 \dfrac{1}{6}-5 \dfrac{5}{12} +7 \dfrac{1}{4}\right)\cdot 1 \dfrac{2}{3}}{-\dfrac{1}{3}\cdot 4 \dfrac{1}{2}-3\dfrac{1}{3}\cdot 5 \dfrac{1}{2} }= \dfrac{\left(4 \dfrac{2}{12}-5 \dfrac{5}{12} + 7\dfrac{3}{12}\right)\cdot\dfrac{5}{3}}{- \dfrac{10}{3}\cdot\dfrac{9}{2} - \dfrac{10}{3}\cdot\dfrac{11}{2}} = \dfrac{6 \cdot \dfrac{5}{3}}{-15-\dfrac{55}{3}} = \dfrac{10}{\dfrac{-45}{3} - \dfrac{55}{3}} =[/tex]

[tex]=\dfrac{10}{ \dfrac{-100}{3} } = -10\cdot \dfrac{3}{100}=-0,3[/tex]

[tex]c)\\ \dfrac{3 \dfrac{5}{7}\cdot \left( \dfrac{-2}{3} \right) \cdot \left(-3 \dfrac{10}{13} \right)+\left(-6 \dfrac{1}{3}\right) }{4 \dfrac{2}{7}+2 \dfrac{2}{5} +\left(-1 \dfrac{3}{7} \right)-2 \dfrac{6}{7}} = \dfrac{ \dfrac{26}{7}\cdot\dfrac{2}{3}\cdot\dfrac{49}{13}-6 \dfrac{1}{3}}{1 \dfrac{2-3-6}{7} +2 \dfrac{2}{5}} = \dfrac{ \dfrac{28}{3} - \dfrac{19}{3} }{2 \dfrac{2}{5}} = \dfrac{3}{ \dfrac{12}{5} } =3\cdot\dfrac{5}{12} = \dfrac{15}{12} =1,25[/tex]