Odpowiedź :
za xkwadrat podstawiamy t i mamy równanie t^2-5t+6=0
obliczamy deltę=25-24=1
pierwiastek z delty wynosi 1
obliczamy t1=(5-1):2=2 t2=((5+1):2=3
wracamy do podstawienia x^2=2 lub x^2=3
zatem x=pierwiastek z 2 lub x= - pierwiastek z 2 lub x= pierwiastek z 3
lub x= - pierwiastek z 3
obliczamy deltę=25-24=1
pierwiastek z delty wynosi 1
obliczamy t1=(5-1):2=2 t2=((5+1):2=3
wracamy do podstawienia x^2=2 lub x^2=3
zatem x=pierwiastek z 2 lub x= - pierwiastek z 2 lub x= pierwiastek z 3
lub x= - pierwiastek z 3
x do 4 -5x do 2+ 6 =0
x do 2= t t do 2 jest wieksze, rowne >0
podstawiamy t zamiast x w rownaniu x do 4 -5x do 2+ 6 =0
t do 2 - 5t + 6=0
liczymy delte
delta= 25-24=1
t1= (5-1)/2= 2
t2= (5+1)/2=3
t=x do 2
3=x do 2 lub 2= x do 2
x= pierwiastek z 3 lub x= - pierwiastek z 3 oraz x= pierwiastek z 2 lub x= - pierwiastek z -2
x do 2= t t do 2 jest wieksze, rowne >0
podstawiamy t zamiast x w rownaniu x do 4 -5x do 2+ 6 =0
t do 2 - 5t + 6=0
liczymy delte
delta= 25-24=1
t1= (5-1)/2= 2
t2= (5+1)/2=3
t=x do 2
3=x do 2 lub 2= x do 2
x= pierwiastek z 3 lub x= - pierwiastek z 3 oraz x= pierwiastek z 2 lub x= - pierwiastek z -2