zad 1.
prosta jest równoległa do drugiej prostej, kiedy współczynnik a jest taki sam.
k: 2x-3y+6=0 => y=2/3x+2
A(-2,4)
x=-2
y=4
4=2/3*(-2)+b
b=5 1/3
prosta nr 2, nazwijmy ją l: y=2/3x+5 1/3
Zad 3.
A(0,-3)
y=2x-4
Teraz tak - jedna prosta jest prostopadła do drugiej, gdy zachodzi równość: a2=-1/a1, więc współczynnik a w prostej, jaką mamy wyznaczyć będzie wyglądał -1/2.
y=-1/2x+b
-3=-1/2*0+b
b=-3
więc prosta ma równanie: y=-1/2x-3.
Zad. 4
współczynnik kierunkowy to nic innego jak a.
A=(-2,5).
a=3/2
wzór ogólny: y=ax+b
znowu podstawiamy:
5=3/2*(-2)+b
b=8
y=3/2x+8
Tyle jestem w stanie zrobić, mam nadzieję, że pomogłam :)