a)
f = 5cm
x = 3cm
1/f = 1/x + 1/y
1/y = 1/f - 1/x
1/y = 1/5 - 1/3
1/y = 3/15 - 5/15
1/y = -2/15
y = -15/2 = -7,5
p = |y|/x (wartość bezwzględna z y; powiększenie nie może być ujemne)
p = 7,5/3 = 2,5
Rysunek w załączniku.
b)
f = 5cm
x = 5cm
1/y = 1/f - 1/x
1/y = 1/5 - 1/5
1/y = 0
y = ∞
Rysunek w załączniku - obraz nie powstaje.
c)
1/y = 1/f - 1/x
1/y = 1/5 - 1/8
1/y = 8/40 - 5/40
1/y = 3/40
y = 40/3
p = |y|/x
p = 40/3 : 8
p = 40/3 * 1/8
p = 40/24 = 5/3
Rysunek w załączniku.
d)
1/y = 1/f - 1/x
1/y = 1/5 - 1/10
1/y = 1/10
y = 10
p = |y|/x
p = 10/10
p = 1
Konstrukcja będzie wyglądać tak samo jak w przykładzie c) z tym, że obraz będzie tych samych rozmiarów co obiekt.