Odpowiedź :
Równanie x³+9x=0:
x(x²+9)=0
x=0 v x²+9=0
x=0 v x²=-9
x=0 v brak rozw
zatem ma jedno rozwiazanie czyli B
x(x²+9)=0
x=0 v x²+9=0
x=0 v x²=-9
x=0 v brak rozw
zatem ma jedno rozwiazanie czyli B
x³+9x=0
x(x²+9)=0
zatem
x=0 i x²+9=0
x=0- pierwiastek pojedynczy
x²+9=0
x²=-9-sprzeczność
Zatem r-nie ma jeden pierwiastek
odp.B
x(x²+9)=0
zatem
x=0 i x²+9=0
x=0- pierwiastek pojedynczy
x²+9=0
x²=-9-sprzeczność
Zatem r-nie ma jeden pierwiastek
odp.B
x3+9x=0
x(x2+9)=0
x(x+9)(x-9)
x=0 v x=-9 v x=9
Równanie nie ma pierwiastków.
x(x2+9)=0
x(x+9)(x-9)
x=0 v x=-9 v x=9
Równanie nie ma pierwiastków.