Wyznacz wszystkie wartości t, dla których funkcja liniowa f określona wzorem f(x)=4t-2t(x-1)-3x dla x∈R jest funkcją rosnącą.



Odpowiedź :

f(x)=4t-2t(x-1)-3x
f(x)=4t-2tx+2t-3x
f(x)=-2tx-3x+6t
f(x)=x(-2t-3) +6t
-2t-3>0 to f. rosnąca
-2t>3
t<-1,5
f(x)=4t-2t(x-1)-3x
f(x)=4t-2tx+2t-3x
f(x)=-2tx-3x+6t
f(x)=x(-2t-3) +6t
-2t-3>0
-2t>3
t<-1,5



^^
Wyznacz wszystkie wartości t, dla których funkcja liniowa f określona wzorem f(x)=4t-2t(x-1)-3x dla x∈R jest funkcją rosnącą.
funkcja liniowa jest funkcją rosnącą gdy a>0
porządkujemy wiec funkcję by znależć a

f(x)=4t-2t(x-1)-3x
f(x)=4t-2tx+2t-3x
f(x)=-2tx-3x+6t
f(x)=(-2t-3)x +6t
a=-2t-3
a>0 więc -2t-3>0
-2t>3 /:(-2)
t<-1,5
t∈(-∞,-1,5)

Inne Pytanie