Odpowiedź :
[tex]\\3x^2-25>0 \\(x\sqrt3+5)(x\sqrt3-5)>0 \\m.z. \ x=-\frac53\sqrt3 \ \vee \ x=\frac53\sqrt3, \ a>0 \\. \\Odp. \ x\in(-\infty,-1\frac23\sqrt3)\cup(1\frac23\sqrt3,+\infty)[/tex]
Nierówność kwadratową zapisujemy jako równanie i znajdujemy jego pierwiastki:
[tex]3x^{2}-25>0 \\\\3x^{2}-25=0 \\(x\sqrt{3}-5)(x\sqrt{3}+5)=0\\x\sqrt{3}-5=0 \ lub \ x\sqrt{3}+5=0\\x\sqrt{3}=5 \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ x\sqrt{3}=-5\\x=\frac{5}{\sqrt{3}} \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ x=-\frac{5}{\sqrt{3}}\\\\x=\frac{5\sqrt{3}}{3} \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ x=-\frac{5\sqrt{3}}{3}[/tex]
Jest to nierówność kwadratowa, więć rysujemy parabolę [parabola w załączniku] ramionami skierowaną w górę (bo przy x² stoi dodatni współczynnik) i odczytujemy rozwiązanie:
[tex]3x^{2}-25>0\\\\x \in \ (-\infty; \ -\frac{5\sqrt{3}}{3}) \ \cup \ (\frac{5\sqrt{3}}{3}; \ \infty)[/tex]