Odpowiedź :
a) L = 27 cm
L = 3a
3a=27 /÷3
a=9
P=a²√3 ÷ 4
P= 9²√3 ÷ 4
P=81√3 ÷ 4
P = 20¼ √3
b) h=12√3
h=a√3 ÷ 4
a√3 ÷ 4=12√3 / *4
a√3=48√3 /÷√3
a=48
L= 3a
L= 3*48
L= 144
c) nie jestem pewna , ale rozwiążę
h= a-1
a√3 ÷ 2 = a-1 /*2
a√3=2a-2
√3 + 2= 2a-a
a= √3 +2
L = 3a
3a=27 /÷3
a=9
P=a²√3 ÷ 4
P= 9²√3 ÷ 4
P=81√3 ÷ 4
P = 20¼ √3
b) h=12√3
h=a√3 ÷ 4
a√3 ÷ 4=12√3 / *4
a√3=48√3 /÷√3
a=48
L= 3a
L= 3*48
L= 144
c) nie jestem pewna , ale rozwiążę
h= a-1
a√3 ÷ 2 = a-1 /*2
a√3=2a-2
√3 + 2= 2a-a
a= √3 +2
Brrdzo latwo to zrozumiec rysujac rysunek pomocniczy
a) majac podany obwod trojkata rownobocznego mozemy bliczyc dlugos boku tego trojkata czyli
27/3 = 9 cm
a pole to przecież 1\2 a* h czyli potrzebujemy jeszcze h a je obliczamy z pitagorasa
h^2= 9^2 - (4,5)^2 = 60,75
h= okolo 7,8cm
czyli pole tego trojkata wynosi 1/2 *9*7,8 = 35,1 cm^2
b)
potrzebujemy dlugosc boku
ten znaczek & bedzie oznaczal pierwiastek
( 12&3)^2 = a^2 - (1/2a)^2
432 = 3/4 a^2
a^2 = 576
a= 24
czyli obwod tego trojkata to 3* 24= 72 cm
c)
rysujac rysunek pomocniczy i zapisujac zaleznosci obliczasz z pitagorasa
x^2 = (x-1)^2 +x^2
x^2 = x^2 - 2x+1 +x^2
x^2 - 2x +1 = 0 a to rownanie kwadratowe zarem obliczasz delte i rozwiazania
delta = 4- 4= 0
zatem x1=x2 = (-b)/2a = 2/2 = 1
mam nadzieje ze to dobrze ;]
a) majac podany obwod trojkata rownobocznego mozemy bliczyc dlugos boku tego trojkata czyli
27/3 = 9 cm
a pole to przecież 1\2 a* h czyli potrzebujemy jeszcze h a je obliczamy z pitagorasa
h^2= 9^2 - (4,5)^2 = 60,75
h= okolo 7,8cm
czyli pole tego trojkata wynosi 1/2 *9*7,8 = 35,1 cm^2
b)
potrzebujemy dlugosc boku
ten znaczek & bedzie oznaczal pierwiastek
( 12&3)^2 = a^2 - (1/2a)^2
432 = 3/4 a^2
a^2 = 576
a= 24
czyli obwod tego trojkata to 3* 24= 72 cm
c)
rysujac rysunek pomocniczy i zapisujac zaleznosci obliczasz z pitagorasa
x^2 = (x-1)^2 +x^2
x^2 = x^2 - 2x+1 +x^2
x^2 - 2x +1 = 0 a to rownanie kwadratowe zarem obliczasz delte i rozwiazania
delta = 4- 4= 0
zatem x1=x2 = (-b)/2a = 2/2 = 1
mam nadzieje ze to dobrze ;]